Co powinni jeść seniorzy? Dobra dieta to podstawa
Dieta seniora to bardzo ważny aspekt, wpływający na zdrowie i samopoczucie osoby starszej. Powinna odpowiadać przede wszystkim na jego potrzeby, związane z pewnymi niedoborami. Zła dieta może być źródłem wielu dolegliwości, które mogłyby nie zaistnieć w przypadku prawidłowego odżywiania. Podpowiadamy, o czym powinni pamiętać seniorzy, chcący zdrowo i pożywnie jeść.
Lekkostrawne posiłki
Starzenie to proces, który stopniowo zmniejsza wydajność organizmu oraz wydolność narządów oraz regeneracji komórek. Organizm seniora wciąż potrzebuje energii, niezbędnej do zwalczania infekcji, zapewniania sprawności, a także aktywizowania do działania. Z tego względu zachodzące w organizmie przemiany należy wspomagać odpowiednią dietą. Lekkostrawne jedzenie sprawdza się w przypadku osób w podeszłym wieku ze względu na występujące po 65. roku życia zaburzenia przełykania, niestrawność, a także zaparcia.
Spowalnia także metabolizm, odpowiedzialny za przyswajanie tłuszczów. Dom opieki jest miejscem, w którym dopasowuje się posiłki do wieku osób spożywających je. Jednak także w domu, restauracji, czy innym miejscu stołowania, senior wybierając posiłek, powinien pamiętać, że zmienia się jego zapotrzebowanie na węglowodany proste. To oznacza, że organizm osoby starszej potrzebuje mniej energii niż w latach młodości.
Potrzebne kwasy z rodziny omega
U wielu seniorów występują niedobory witamin i podstawowych pierwiastków, a także kwasów tłuszczowych wielonienasyconych z grupy omega – 3 lub omega – 6. W związku z zapotrzebowaniem na produkty bogate w składniki odżywcze warto uzupełnić dietę seniora o tłuste ryby morskie, wśród których można wyróżnić łososia, śledzia oraz makrelę. Zalecane jest spożywanie ryb od 2 do nawet 3 razy w tygodniu. Dietę warto wzbogacić także o mięsa czerwone, takie jak wołowina lub wieprzowina oraz dobrej jakości drób.
Jak podkreśla ekspert reprezentujący dom seniora Dom Pogodnej Jesieni: Dieta bogata w kwasy z rodziny omega zmniejsza ryzyko schorzeń prowadzących do otępienia oraz zachorowania na choroby układu krążenia. Co więcej, ogranicza wchłanianie wapnia między innymi poprzez wydalanie jego nadmiaru wraz z moczem.
Niedobory żelaza i witaminy C
Seniorzy to osoby narażone na różnego rodzaju niedobory. Najczęstszymi z nich jest brak wystarczającej ilości żelaza oraz witaminy C. Żelazo to składnik mineralny, który występuje w produktach zwierzęcych takich jak mięso czerwone, wątróbka, a także owoce morza oraz żółtko. Można ją spotkać także w roślinach strączkowych, burakach, szpinaku oraz brokułach. Konsekwencjami niedoboru żelaza jest zmęczenie i osłabienie organizmu, w tym układu odpornościowego, zaburzenia koncentracji oraz niedokrwistość.
Witamina C to z kolei element pobudzający wytwarzanie kolagenu, które zwiększa przyswajanie żelaza. Oprócz tego poprawia odporność organizmu i opóźnia zachodzące w nim procesy starzenia. Źródłami witaminy C są świeże owoce, takie jak truskawki, kiwi, pomarańcze oraz cytryny, a także warzywa, wśród których można wyróżnić paprykę, koperek, szczypiorek i ziemniaki. W miarę możliwości warto jeść owoce i warzywa w postaci surowej ze względu na wrażliwość witaminy C na wysoką temperaturę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana