Artykuł sponsorowany

Co powinni jeść seniorzy? Dobra dieta to podstawa

Co powinni jeść seniorzy? Dobra dieta to podstawa

Dieta seniora to bardzo ważny aspekt, wpływający na zdrowie i samopoczucie osoby starszej. Powinna odpowiadać przede wszystkim na jego potrzeby, związane z pewnymi niedoborami. Zła dieta może być źródłem wielu dolegliwości, które mogłyby nie zaistnieć w przypadku prawidłowego odżywiania. Podpowiadamy, o czym powinni pamiętać seniorzy, chcący zdrowo i pożywnie jeść.

Lekkostrawne posiłki

Starzenie to proces, który stopniowo zmniejsza wydajność organizmu oraz wydolność narządów oraz regeneracji komórek. Organizm seniora wciąż potrzebuje energii, niezbędnej do zwalczania infekcji, zapewniania sprawności, a także aktywizowania do działania. Z tego względu zachodzące w organizmie przemiany należy wspomagać odpowiednią dietą. Lekkostrawne jedzenie sprawdza się w przypadku osób w podeszłym wieku ze względu na występujące po 65. roku życia zaburzenia przełykania, niestrawność, a także zaparcia.

Spowalnia także metabolizm, odpowiedzialny za przyswajanie tłuszczów. Dom opieki jest miejscem, w którym dopasowuje się posiłki do wieku osób spożywających je. Jednak także w domu, restauracji, czy innym miejscu stołowania, senior wybierając posiłek, powinien pamiętać, że zmienia się jego zapotrzebowanie na węglowodany proste. To oznacza, że organizm osoby starszej potrzebuje mniej energii niż w latach młodości.

Potrzebne kwasy z rodziny omega

U wielu seniorów występują niedobory witamin i podstawowych pierwiastków, a także kwasów tłuszczowych wielonienasyconych z grupy omega – 3 lub omega – 6. W związku z zapotrzebowaniem na produkty bogate w składniki odżywcze warto uzupełnić dietę seniora o tłuste ryby morskie, wśród których można wyróżnić łososia, śledzia oraz makrelę. Zalecane jest spożywanie ryb od 2 do nawet 3 razy w tygodniu. Dietę warto wzbogacić także o mięsa czerwone, takie jak wołowina lub wieprzowina oraz dobrej jakości drób.

Jak podkreśla ekspert reprezentujący dom seniora Dom Pogodnej Jesieni: Dieta bogata w kwasy z rodziny omega zmniejsza ryzyko schorzeń prowadzących do otępienia oraz zachorowania na choroby układu krążenia. Co więcej, ogranicza wchłanianie wapnia między innymi poprzez wydalanie jego nadmiaru wraz z moczem.

Niedobory żelaza i witaminy C

Seniorzy to osoby narażone na różnego rodzaju niedobory. Najczęstszymi z nich jest brak wystarczającej ilości żelaza oraz witaminy C. Żelazo to składnik mineralny, który występuje w produktach zwierzęcych takich jak mięso czerwone, wątróbka, a także owoce morza oraz żółtko. Można ją spotkać także w roślinach strączkowych, burakach, szpinaku oraz brokułach. Konsekwencjami niedoboru żelaza jest zmęczenie i osłabienie organizmu, w tym układu odpornościowego, zaburzenia koncentracji oraz niedokrwistość.

Witamina C to z kolei element pobudzający wytwarzanie kolagenu, które zwiększa przyswajanie żelaza. Oprócz tego poprawia odporność organizmu i opóźnia zachodzące w nim procesy starzenia.  Źródłami witaminy C są świeże owoce, takie jak truskawki, kiwi, pomarańcze oraz cytryny, a także warzywa, wśród których można wyróżnić paprykę, koperek, szczypiorek i ziemniaki. W miarę możliwości warto jeść owoce i warzywa w postaci surowej ze względu na wrażliwość witaminy C na wysoką temperaturę.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.