Czym charakteryzują się ziemniaki typu B?
Mimo że wszystkie ziemniaki wyglądają na pozór bardzo podobnie, to ich znawcy mogą szybko uświadomić każdego laika o różnorodności ich gatunków. Warzywo to jest jednym z najpopularniejszych w kraju, a niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie bez niego tradycyjnego obiadu. Okazuje się, że bulwy te klasyfikuje się nie tylko na gatunki, ale także na specjalne typy. Czego można się spodziewać po ziemniakach typu B?
Dlaczego wybór właściwego typu ziemniaka jest tak ważny?
Przyglądając się ziemniakom nieco uważniej niż zwykle, można szybko dojść do wniosku, że różni je wiele cech dotyczących samego wyglądu. Jednak o ich przeznaczeniu decydują także inne kwestie.
Warzywo to służy do przygotowywania całego mnóstwa dań, ale i mniejszych przekąsek. Mimo swojej prostoty oraz popularności często sięgają po nie nawet najlepsi restauratorzy. Z ziemniaka powstają chrupiące placki, puszyste purée, kremy, a nierzadko jest on podstawą tradycyjnych polskich zup.
Oprócz tego ziemniaczane bulwy są chętnie wykorzystywane przez przemysł spożywczy. Produkuje się z nich dobrze znane wszystkim chipsy czy mrożone frytki.
Niezależnie od sposobu wykorzystania ziemniaków trzeba starać się kupować warzywa, które:
- mają gładką skórkę;
- nie kiełkują - w kiełkach znajduje się dużo substancji toksycznych;
- są jasne;
- nie mają zielonych przebarwień – zielony odcień oznacza, że mogą one stać się przyczyną zatruć pokarmowych.
Poza tym nie można pominąć kwestii typu ziemniaka. Nie wszystkie te warzywa równie dobrze sprawdzają się podczas smażenia, gotowania czy do sałatek.
Czym wyróżnia się ziemniak typu B?
Bulwy te dzieli się na trzy typy – A, B oraz C. Kryterium klasyfikacji jest zawartość w nich skrobi i suchej masy. Dopiero wśród tych rodzajów istnieje podział na konkretne gatunki.
Ziemniaki typu B łączą w sobie cechy warzyw które oznacza się symbolem A i C. Między innymi ze względu a ten fakt są uniwersalne oraz zdecydowanie najpopularniejsze – i to zarówno na domowych stołach, restauracjach, jak i i w zakładach spożywczych.
Bulwy te wyróżniają się:
- średnią zawartością skrobi – w efekcie można je łatwo rozgnieść widelcem, ale mogą zachować też zwarty kształt i strukturę;
- tym, że podczas smażenia stają się miękkie wewnątrz, a ich skórka pozostaje jednocześnie zarumieniona i chrupiąca.
Ziemniaki typu B, dostępne między innymi w ofercie Gospodarstwa Rolnego Kuduk, mają wszechstronne zastosowanie. Sięga się po nie podczas przygotowywania purée, babek ziemniaczanych, zup czy kopytek. Jednak równie dobrze można je wykorzystać do przyrządzenia zapiekanki oraz chrupiących frytek. Ich zaletą jest, że można je zarówno smażyć, jak i gotować – to właśnie ta kwestia przesądziła o ich popularności.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana