Artykuł sponsorowany

Czym charakteryzują się ziemniaki typu B?

Czym charakteryzują się ziemniaki typu B?

Mimo że wszystkie ziemniaki wyglądają na pozór bardzo podobnie, to ich znawcy mogą szybko uświadomić każdego laika o różnorodności ich gatunków. Warzywo to jest jednym z najpopularniejszych w kraju, a niektórzy nie są w stanie wyobrazić sobie bez niego tradycyjnego obiadu. Okazuje się, że bulwy te klasyfikuje się nie tylko na gatunki, ale także na specjalne typy. Czego można się spodziewać po ziemniakach typu B?

Dlaczego wybór właściwego typu ziemniaka jest tak ważny?

Przyglądając się ziemniakom nieco uważniej niż zwykle, można szybko dojść do wniosku, że różni je wiele cech dotyczących samego wyglądu. Jednak o ich przeznaczeniu decydują także inne kwestie.

Warzywo to służy do przygotowywania całego mnóstwa dań, ale i mniejszych przekąsek. Mimo swojej prostoty oraz popularności często sięgają po nie nawet najlepsi restauratorzy. Z ziemniaka powstają chrupiące placki, puszyste purée, kremy, a nierzadko jest on podstawą tradycyjnych polskich zup.

Oprócz tego ziemniaczane bulwy są chętnie wykorzystywane przez przemysł spożywczy. Produkuje się z nich dobrze znane wszystkim chipsy czy mrożone frytki.

Niezależnie od sposobu wykorzystania ziemniaków trzeba starać się kupować warzywa, które:

  • mają gładką skórkę;
  • nie kiełkują - w kiełkach znajduje się dużo substancji toksycznych;
  • są jasne;
  • nie mają zielonych przebarwień – zielony odcień oznacza, że mogą one stać się przyczyną zatruć pokarmowych.

Poza tym nie można pominąć kwestii typu ziemniaka. Nie wszystkie te warzywa równie dobrze sprawdzają się podczas smażenia, gotowania czy do sałatek.

Czym wyróżnia się ziemniak typu B?

Bulwy te dzieli się na trzy typy – A, B oraz C. Kryterium klasyfikacji jest zawartość w nich skrobi i suchej masy. Dopiero wśród tych rodzajów istnieje podział na konkretne gatunki.

Ziemniaki typu B łączą w sobie cechy warzyw które oznacza się symbolem A i C. Między innymi ze względu a ten fakt są uniwersalne oraz zdecydowanie najpopularniejsze – i to zarówno na domowych stołach, restauracjach, jak i  i w zakładach spożywczych.

Bulwy te wyróżniają się:

  • średnią zawartością skrobi – w efekcie można je łatwo rozgnieść widelcem, ale mogą zachować też zwarty kształt i strukturę;
  • tym, że podczas smażenia stają się miękkie wewnątrz, a ich skórka pozostaje jednocześnie zarumieniona i chrupiąca.

Ziemniaki typu B, dostępne między innymi w ofercie Gospodarstwa Rolnego Kuduk, mają wszechstronne zastosowanie. Sięga się po nie podczas przygotowywania purée, babek ziemniaczanych, zup czy kopytek. Jednak równie dobrze można je wykorzystać do przyrządzenia zapiekanki oraz chrupiących frytek. Ich zaletą jest, że można je zarówno smażyć, jak i gotować – to właśnie ta kwestia przesądziła o ich popularności.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.