Czym kierować się przy wyborze betoniarki?
Najważniejszym parametrem przy wyborze betoniarki wydaje się jej pojemność. To prawda, bo właściwe dopasowanie wielkości mieszalnika gwarantuje sprawny przebieg prac budowlanych i optymalne wykorzystanie możliwości urządzenia. Jednak jest to tylko jeden z istotnych parametrów, które należy wziąć pod uwagę przy wyborze betoniarki.
Pierwszą rzeczą, jaka należy zrobić, jest rzeczowe oszacowane swoich potrzeb – to szczególnie ważny etap w przypadku, gdy planujemy zakup betoniarki. O wiele prostsza jest sytuacja, w której wypożyczamy betoniarkę:
Kontaktując się z wypożyczalnią sprzętu możemy liczyć na fachową poradę – mówi specjalista z firmy Ramirent. – Jeżeli nie mamy pewności, jakiego urządzenia potrzebujemy, wystarczy, że powiemy, jakie prace zamierzamy wykonać – konsultant doradzi optymalny model betoniarki.
Jeżeli mimo wszystko okaże się, że konieczna jest wymiana betoniarki, można to zrobić z dnia na dzień, nie ponosząc większych kosztów. Nie zmienia to faktu, że nawet szybka wymiana jest niepotrzebną stratą czasu, który w warunkach budowlanych oznacza straty finansowe. Dlatego warto dowiedzieć się, jakie parametry należy uwzględnić, aby bez większych problemów dokonać optymalnego doboru betoniarki.
Jakie parametry należy wziąć pod uwagę przy wyborze betoniarki?
Jak już zostało powiedziane, najważniejszą kwestią jest pojemność betoniarki: należy ją dostosować do “mocy przerobowej”, czyli liczby pracowników, którzy będą przygotowywali i zużywali masę betonową. Przyjmuje się, że przy ekipie złożonej z 4 osób zupełnie wystarczająca będzie betoniarka o pojemności około 120 litrów. Jeżeli jesteśmy przy pojemności, to należy zwrócić uwagę na to, że czym innym jest pojemność robocza, nazywana zasypową, a czym innym pojemność całkowita. Ważniejsza jest ta pierwsza, ponieważ określa objętość składników, które można faktycznie zamieszać w betoniarce. Pojemność całkowita to pojemność mieszalnika ustawionego do pionu.
Betoniarki różnią się też kształtami mieszalnika. Modele z mieszalnikiem w kształcie bębna mają mniejszą pojemność. Mieszalniki kielichowe są nie tylko pojemniejsze, ale także zapewniają lepsze wyrobienie masy. Wielkość mieszalnika przekłada się wprost proporcjonalnie na zużycie energii elektrycznej. Wybierając betoniarkę należy dopasować jej zasilanie do zasilania dostępnego w warunkach budowlanych, czyli wybrać zasilanie jednofazowe lub tzw. siłę, czyli zasilanie trójfazowe. Jeżeli w danej lokalizacji nie ma dostępu do sieci energetycznej, przy wypożyczaniu betoniarki warto dobrać do niej odpowiedni agregat prądotwórczy, rozdzielnice i przedłużacze.
Napełniony masą betonową mieszalnik ma dość dużą wagę, dlatego ważne jest to, jaki sposób opróżniania betoniarki przewidział jej producent. Najpopularniejsze rozwiązania, to pochylanie mieszalnika przy użyciu koła i korby (z przekładnią ślimakową): pierwsze rozwiązanie wymaga więcej siły, drugie jest o wiele bardziej komfortowe, a przede wszystkim pozwala na precyzyjniejszą aplikację betonu do taczki.
Ważną cechą betoniarki jest też jej mobilność (lub jej brak). Betoniarka wyposażona w jedną parę kół zapewnia łatwe przemieszczanie na ternie budowy, ale także łatwiejszy załadunek na przyczepę czy samochód ciężarowy (w przypadku transportu na większe odległości).
Jakie są najważniejsze zastosowania betoniarki?
Planując wynajęcie betoniarki należy zdawać sobie sprawę, że nie jest ona urządzeniem, w którym możemy zamieszać każdy rodzaj betonu, jaki może być potrzebny na budowie. Przyjmuje się, że w betoniarce można z powodzeniem przygotowywać tzw. chudziak, czyli beton oznaczany symbolem C8/10 (dawniej B10), a także beton C12/15 (B15). Pierwszy nadaje się do szlicht (wylewek betonowych), jako podkład pod fundamenty czy jako warstwa stabilizująca, potrzebna do stabilnego posadowienia zbiorników podziemnych (np. szamb czy zbiorników na wodę deszczową). Z kolei masa klasy C 12/15 (B15) jest odpowiednia do przygotowania ław betonowych, ścian z wylewanego betonu, płyt, stropów, nadproży czy schodów.
Wyższe klasy betonu uznaje się za bardzo trudne, a w praktyce niemożliwe do przygotowania przy użyciu betoniarki. Wynika to z faktu, że osiągnięcie odpowiednich parametrów technicznych jest możliwe tylko przy bardzo starannym doborze składników (odpowiedniej jakości cementu i kruszyw) oraz łączenia ich w ściśle określonych proporcjach (niezwykle ważna jest zawartość wody w gotowej masie). Teoretycznie można wyprodukować w betoniarce masę klasy C16/20 (B20), a nawet C20/25 (B25), jednak jest to bardzo trudne – w zasadzie nie da się uniknąć przygotowywania każdej kolejnej porcji o nieco innych właściwościach, co wpływa bardzo niekorzystnie na parametry użytkowe zalewanego elementu (np. stropu) jako całości. Jeżeli chcemy mieć pewność bezpieczeństwa budowlanego, to w przypadku zapotrzebowania na masy o wyższej klasie, potrzebne do zalewania elementów konstrukcyjnych wznoszonych obiektów, powinniśmy korzystać z możliwości zakupu betonu towarowego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana