Jak powstają filety z kurczaka?
Filety z kurczaka są najpopularniejszym rodzajem mięsa drobiowego, które gości na stołach i w kuchniach. Wynika to z delikatnego smaku filetów, łatwości ich obróbki oraz możliwości przygotowania praktycznie każdego rodzaju potrawy. To również znacznie zdrowsza alternatywa dla czerwonego mięsa – zawiera mniej tłuszczu i kalorii. O czym pamiętać przy wyborze filetów z kurczaka?
Na czym polega produkcja filetów z kurczaka?
Proces produkcji filetów drobiowych zaczyna się od chowu drobiu. Ma to ogromne znaczenie dla późniejszej jakości mięsa. Drób hodowany w sztucznych warunkach może spowodować, że znacznie spadnie zawartość witamin i substancji odżywczych z mięsa. Dlatego też do produkcji drobiowego mięsa wybiera się osobniki z wolnego wybiegu, karmione certyfikowaną karmą. Po osiągnięciu odpowiedniej wagi i wielkości drób poddawany jest ubojowi. Następnym etapem jest obróbka mięsa, usunięcie wnętrzności oraz podzielenie go na konkretne partie. Sprzedaż mięsa drobiowego stanowi końcowy proces, który poprzedza także odpowiednie zapakowanie produktu.
O czym pamiętać wybierając filety z kurczaka?
Wybierając filety drobiowe, warto zwracać uwagę na sposób, w jaki przechowywane oraz zapakowane powinno być mięso. Bardzo istotne jest, aby mięso było przechowywane we właściwej temperaturze i zgodnie z zasadami sanitarnymi. W przypadku wyboru mięsa pakowanego najlepiej wybierać takie, które zapakowane jest próżniowo. Dobrym wyborem jest również mięso mrożone, które nie traci swoich właściwości w trakcie działania niskiej temperatury. Dobrej jakości filet z kurczaka to także odpowiednio świeży produkt. W tym celu wystarczy spojrzeć na kolor mięsa, ponieważ świeży filet ma delikatnie różową barwę. Istotna jest także konsystencja mięsa – świeże wyroby powinny być sprężyste i jędrne. Warto więc wybierać renomowanych producentów mięsa, takich jak hurtownia drobiu Eureka spod Warszawy, która oferują produkty wysokiej jakości.
Dlaczego warto wybierać filety drobiowe z hurtowni?
Drób jest popularnym mięsem, które gości na stołach. Właśnie dlatego warto wybierać oferty profesjonalnych hurtowni i dostawców, którzy oferują tylko świeże i odpowiednio przechowywane produkty. Zamawiając mięso drobiowe z hurtowni, istnieje możliwość zamówienia zarówno większych, jak i mniejszych ilości w atrakcyjnych cenach. Niektóre hurtownie oferują również własny, bezpłatny transport, co znacznie usprawnia realizację zamówienia i obniża jego ogólne koszty. Hurtownie dbają także o to, aby oferowane mięso było najwyższej jakości, przebadane i spełniało szereg restrykcyjnych norm.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana