Jak wybierać węgiel na opał?
Przy wyborze węgla poszukujemy wydajnego paliwa, które będzie sprawdzać się w naszym piecu. Duża liczba dostawców oraz szeroka oferta paliw sprawiają, że wybór często jest trudny, a głównym wyznacznikiem staje się cena. Warto jednak zwracać uwagę na określone parametry, dzięki którym ogrzewanie domu może być bardziej ekonomiczne i przy tym wygodne.
Główne parametry przy wyborze węgla
Ekonomiczny wybór węgla powinien uwzględniać kilka czynników. Pierwszym z nich jest wartość opałowa węgla, która określa wydajność energetyczną opału. Im jest wyższa, tym więcej ciepła można otrzymać. Spiekalność węgla to zdolność do tworzenia spieków koksowych. Mierzy się ją z tego względu, że popiół i żużel znacznie obniżają efektywność spalania. Spiekalność liczona jest według wskaźnika RI – im jest wyższa, tym większe i twardsze spieki powstaną w strefie odgazowania węgla. Z kolei zawartość siarki informuje o szkodliwości spalin dla środowiska. Jej wysoka zawartość może być także szkodliwa dla pieca ze względu na wysokie korodowanie. Współczynnik popiołu oznacza ilość popiołu otrzymanego w procesie spalania. W praktyce przekłada się to na częstotliwość czyszczenia popielnika.Ekspert z firmy Węglo Smyk w Rudzie Śląskiej dodaje: Rodzaj paliwa powinien być także dopasowany do pieca, dzięki czemu ogrzewanie będzie ekonomiczne i komfortowe. Zazwyczaj jednak czynnikiem decydującym jest cena.
Różne rodzaje węgla
Na rynku można spotkać opał różnej jakości. Sam węgiel kamienny występuję pod kilkoma postaciami. Ekogroszek wyróżnia się małą zawartością wody i niską spiekalnością. Przy spalaniu wytwarza niewielkie ilości tlenku siarki i popiołu. Ekogroszek sprzedawany jest w granulatach wielkości od 5 do 25 mm. Doskonale sprawdza się w kotłach ekologicznych, kotłach z paleniskiem retortowym i piecach zasilanych automatycznie. Jego długie przechowywanie nie wpływa na parametry fizykochemiczne. Węgiel kamienny typu orzech charakteryzuje się granulacją sięgającą 20-80 mm. Podczas spalania stwarza długi, jasny płomień. Jest to rodzaj wygodny w użyciu i bardzo wydajny. Używa się go w kotłach zasypowych starego i nowego typu. Natomiast eko miał to uniwersalne, tanie i łatwo dostępne paliwo, które pozyskuje się z ekogroszku. Sprawdza się zarówno w piecach tradycyjnych jak i w kotłach z podajnikami automatycznymi. Ten rodzaj paliwa generuje dużą ilość ciepła oraz niewielką ilość popiołu.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana