Jakich ziół nie powinno zabraknąć w Twojej kuchni?
Zarówno wysuszone, jak i świeże zioła powinny być trwałym elementem wyposażenia w każdej kuchni. Na korzyść takich produktów przemawiają nie tylko różnorodne walory smakowe, ale też właściwości prozdrowotne (wspomagają pracę jelit, wzmacniają odporność oraz wykazują działanie antynowotworowe). Jakich ziół na pewno nie może zabraknąć w Twoim mieszkaniu?
Fitoterapię można inaczej określić jako „zielarstwo”, z tym, że w porównaniu do tej pradawnej „medycyny” ludowej, ona sama ma bardziej naukowe podłoże. W niektórych ziołach znajdują się składniki bioaktywne, które wpływają łagodząco na różne dolegliwości i schorzenia. Nie od dziś bowiem wiadomo, że np. herbatę z mięty pije się na bolący, wrażliwy żołądek. Właściwe operowanie takimi „naturalnymi produktami” z pewnością może pozytywnie działać na ludzki organizm, a poza tym podkreśla smak oraz aromat wielu potraw.
Świeże zioła, które znajdują się w każdym mieszkaniu
Tymianek powszechnie stosuje się do gotowania różnego rodzaju mięs (najczęściej pieczenia) i sosów. Zioło ma głęboki, orzeźwiający i lekko pikantny zapach i urozmaica nieco zbyt łagodne, monotonne potrawy. Można kupić krzaczek rosnący w doniczce (łatwo się go pielęgnuje) lub wiązankę świeżo ściętej rośliny, którą warto wstawić do szklanki z wodą przed włożeniem do lodówki. Tymianek (oferowany np. przez hurtownię WARZYWKO z Katowic) wyróżnia się m.in. właściwościami antybakteryjnymi, przeciwzapalnymi i moczopędnymi.
Żadna kuchnia nie może obyć się bez odrobiny rozmarynu – roślinę najlepiej nabyć w doniczce, ponieważ stosunkowo często wykorzystuje się ją w polskich i zagranicznych przepisach, a nie sprawia większych trudności w pielęgnacji. Ziele zapachem najbardziej przypomina sosnowe igły i zazwyczaj używa się je przy przygotowywaniu drobiu, zup oraz pieczonych warzyw. To przyprawa, która wykazuje działanie przeciwbólowe, antynowotworowe i poprawia trawienie. W „świecie” świeżych ziół wyróżnia się tym, że po wysuszeniu zachowuje zielone liście.
Świeże zioła – przepis na smak, zdrowie i piękno
Świeże zioła poprawiają i wzbogacają walory smakowe niemal każdej potrawy, mogą pomagać we wzmocnieniu organizmu pod różnymi kątami, a także stanowią efektowną oraz estetyczną instalację na kuchennym parapecie czy balkonie. Wśród podobnych roślin, które warto kupić do swojego mieszkania, można wskazać jeszcze szałwię – często niedocenianą w rodzimych przepisach, jednak tworzącą ciekawe kompozycje (ziele np. doskonale aromatyzuje masło do smażenia steków czy w celu okraszenia klusek w rodzaju włoskich gnocchi).
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana