Jakie rodzaje testów do mleka wyróżniamy?
Mleko przeznaczone do spożycia przez ludzi musi spełniać rygorystyczne normy czystości. Nie mogą znaleźć się w nim ani pozostałości antybiotyków, ani tym bardziej przetrwalniki bakterii, które mogłyby doprowadzić do zakażenia mikrobiologicznego. Z tego względu mleko poddaje się licznym testom, wśród których wyróżniamy testy do mleka na obecność antybiotyków lub bakterii.
Testy na antybiotyki w mleku
Pozostałości antybiotyków podawanych zwierzętom mogą znaleźć się w mleku. Normy europejskie określają ich dopuszczalne maksymalne stężenie, a jeśli będzie ono większe, takie mleko nie zostanie dopuszczone do sprzedaży. Niezbędne jest więc określenie, czy w próbce mleka znajdują się jedynie dopuszczalne poziomy pozostałości. Służą do tego testy do wykrywania antybiotyków w mleku, takie jak Charm dostępne w ofercie firmy TOMLAB. Są to testy przeprowadzane metodą immunoreceptorową, wykorzystującą technologię przepływu bocznego. Próbka mleka wchodzi w barwną reakcję z odczynnikami – na tej podstawie można odczytać intensywność koloru, a więc poziom pozostałości antybiotyków. Czas analizy wynosi od 2 do 8 minut.
Detekcja antybiotyków jest możliwa dzięki zmianie barwy wskaźnika. Odczytuje się go wizualnie lub za pomocą czytnika testów do antybiotyków, w którym wykorzystuje się metodę spektrofotometryczną. Testy do mleka w połączeniu z inkubatorem oraz czytnikiem mogą być wykorzystywane nie tylko w laboratorium, ale również w terenie. Co więcej, analizowane może być nie tylko mleko krów, ale również kóz lub owiec, w mleku surowym lub pasteryzowanym.
Testy do wykrywania i oznaczania liczby bakterii
Pomimo zachowania najwyższych standardów higieny w zakładach przetwórstwa, z powodu złego stanu skóry krów, brudnych urządzeń dojących lub złej jakości powietrza, może dojść do zanieczyszczenia mleka drobnoustrojami. Szczególnie niebezpieczne są bakterie E.Coli, Coliformy i bakterie tlenowe. Aby uniknąć zakażenia mikrobiologicznego, stosuje się testy do mleka, które wykrywają ogólną ilość bakterii w badanej próbce.
Testy na czystość mleka służą do wykrywania ogólnej ilości bakterii lub ich form przetrwalnikowych. Wykorzystuje się do tego zarówno standardową formułę płytkową z substratem enzymatycznym (testy Peel Plate), jak i inkubację w oryginalnym opakowaniu (system EPIC). W zależności od rodzaju testu wyniki są widoczne już po 24-48 godzinach. Co więcej, w ten sposób mogą być badane płynne i stałe produkty mleczne oraz produkty UHT – wszystko dla jakości i bezpieczeństwa mleka i przetworów mlecznych.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana