Artykuł sponsorowany

Kawa espresso, czyli aromatyczna dawka energii

Kawa espresso, czyli aromatyczna dawka energii

Spożywana na całym świecie "Mała czarna" ma różne oblicza – pijemy kawę z cukrem, z mlekiem, a nawet z lodami czy bitą śmietaną. Jednym z najpopularniejszych napojów przygotowywanych na bazie ziaren kawowca jest jednak espresso. Ta wywodząca się z Włoch metoda przyrządzania kawy stanowi podstawowy element menu każdej dobrej kawiarni, a tajniki przygotowywania espresso zgłębiają wszyscy bariści, zarówno ci profesjonalni, jak i domorośli.

Espresso, czyli diabeł tkwi w szczegółach

Ponieważ espresso stanowi czystą esencję kawy, zazwyczaj pozbawioną "ozdobników" i dodatków, jakość ziaren jest tu kluczowa dla uzyskania smacznego, aromatycznego napoju. Istotne znaczenie ma przy tym każdy etap obróbki ziarna, począwszy od wyboru danego gatunku, przez suszenie i palenie, aż po mielenie. Jeśli chodzi o rodzaj kawowca, to wyróżniamy tu dwa podstawowe gatunki, mianowicie arabicę i robustę, przy czym na rynku dostępne są również mieszanki tych ziaren. Gotowa kompozycja powinna pobudzać i mieć charakterystyczny posmak, np. z czekoladowymi nutami.

Jak przyrządzić espresso doskonałe?

Sekret espresso tkwi w procesie jego przyrządzania, który pozwala wydobyć pełnię smaku i aromatu zamkniętą w ziarnach. W tym celu należy je dokładnie zmielić w odpowiednio ustawionym młynku. Następny krok to zaparzenie ziaren (wystarczy ok. 7 gr) w ekspresie do kawy, przy zachowaniu następujących kryteriów: temperatury wynoszącej nieco powyżej 88°C i ciśnienia o wartości ok. 9 bar. Istotnym warunkiem jest także krótki czas ekstrakcji, wynoszący zaledwie od 25 do 30 sekund. W efekcie uzyskujemy ok. 25 ml espresso z charakterystyczną brązową pianką o nazwie crema.

Gotowy napar serwuje się w małych, najlepiej ogrzanych filiżankach w towarzystwie wody, która służy do przepłukania kubków smakowych przed spożyciem właściwego napoju. - Mówi ekspert z  firmy Caffe Team. - Dzięki temu możemy delektować się głębią smaku stanowiącą rozkosz dla podniebienia i dającą zastrzyk energii.

Espresso jako baza

Esencjonalny napar kawowy stanowi wyjściowy składnik dla wielu napojów stanowiących wariacje na temat "małej czarnej". Już samo espresso może mieć różne odmiany, np. mocniejsze ristretto lub lungo i doppio, oznaczające większe porcje napoju. Dodatkowo do espresso dodaje się niekiedy wiórki czekoladowe, kakao i przyprawy, takie jak wanilia czy cynamon. Ogromną popularnością cieszą się natomiast kombinacje espresso z mlekiem. Na uwagę zasługuje tu w szczególności tradycyjne cappuccino, czyli espresso z mleczną pianką oraz modne latte macchiato, do którego dodaje się gorące i spienione mleko. Warto więc zgłębić tajniki przyrządzania espresso, by móc cieszyć się pełnią aromatu kawy i napojów z niej przygotowywanych.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.