Artykuł sponsorowany

Projektowanie kuchni. O czym warto pamiętać?

Projektowanie kuchni. O czym warto pamiętać?

W dzisiejszych czasach urządzając nowe mieszkanie lub zakupiony świeżo dom jednorodzinny coraz częściej decydujemy się na wykonanie chociaż części umieszczanych w nich mebli dokładnie na wymiar. Taki wybór umożliwia nam po prostu doskonałe dopasowanie mebla do swoich potrzeb i do wymiarów ściany czy całego pomieszczenia, w którym zostanie umieszczony. Najczęściej wykonywanymi meblami na wymiar są zdecydowanie meble kuchenne. W naszym artykule dokładnie opisujemy, o czym nie można zapomnieć podczas projektowania wykonanej na zamówienie kuchni.

Co otrzymujemy decydując się na wykonanie kuchni na zamówienie?

Pierwszą rzeczą, jaką trzeba wiedzieć, zanim zgłosimy się do firmy, która ma dla nas wykonać meble kuchenne na wymiar, jest to, że nie otrzymamy od stolarzy pojedynczych mebli, które ustawimy zgodnie ze swoim gustem, tylko od razu precyzyjnie zaprojektowaną całą zabudowę kuchenną, która będzie zajmowała całe wybrane ściany w kuchni lub cały aneks kuchenny. Takie rozwiązanie jest tak chętnie wybierane przez klientów, dlatego, że dzięki niemu uzyskują oni możliwość idealnego wykorzystania całego wolnego miejsca w pomieszczeniu kuchennym. Dzięki wykonaniu zabudowy kuchennej na wymiar kuchni lub aneksu nie zmarnuje się żaden centymetr wolnej przestrzeni. Nawet jeżeli w  danym miejscu nie będzie już możliwości dodania kolejnej szafki, bez problemu będzie można tam umieścić np. szafkę cargo lub małą półkę.

Jakie elementy trzeba brać pod uwagę podczas projektowania zabudowy kuchennej?

Jak tłumaczy nasz rozmówca, doradca klientów ze sklepu meblowego ZOV w Poznaniu, w którym istnieje także możliwość zamówienia mebli wykonywanych na wymiar: Podczas projektowania wszystkich mebli, które mamy wykonać na wymiar, także mebli kuchennych, bierzemy oczywiście pod uwagę dostępne wymiary danej wnęki czy ściany, ale przede wszystkim oczekiwania naszych klientów. Wszystkie umieszczone w zabudowie kuchennej elementy, czyli m.in. szafki czy urządzenia AGD muszą się znajdować w wygodnej dla użytkowników kuchni kolejności. Nasze projekty zawsze staramy się także wykonać w taki sposób, żeby znalazło się w nich miejsce na tyle szafek, szuflad i półek, ile potrzebuje nasz klient. W przypadku zabudowy kuchennej w zdecydowanej większości przypadków udaje się spełnić wszystkie wymagania, ponieważ uzyskujemy do dyspozycji odpowiednią ilość miejsca.

Co sami powinniśmy przygotować przed spotkaniem ze stolarzami?

Żeby umożliwić stolarzowi przygotowanie dla nas najbardziej optymalnego projektu zabudowy kuchennej, najpierw sami powinniśmy się zastanowić, na czym nam zależy, ile potrzebujemy szafek, ile szuflad, ile półek oraz jakie urządzenia AGD chcielibyśmy umieścić w zabudowie. Tak przygotowani możemy się umówić ze stolarzem na wykonanie niezbędnych do wykonania przez niego mebli pomiarów. Warto jest się także od razu zastanowić nad tym, z jakich materiałów byśmy chcieli, żeby zostały wykonane fronty szafek i jaki byśmy chcieli mieć blat. Ten element można oczywiście potem jeszcze zmienić, jak się dowiemy, jakie będą dokładne koszty wykonania wymarzonej przez nas kuchni. W razie konieczności drewno będziemy mogli zamienić płytą MDF, a blat granitowy np. konglomeratem.

Rozmieszczenie stref roboczych w kuchni

Istotnym elementem wykonywania projektu zabudowy kuchennej na wymiar jest dobre rozmieszczenie poszczególnych stref roboczych. W tym zakresie powinniśmy zaufać przygotowującemu projekt naszej kuchni stolarzowi lub architektowi wnętrz, ponieważ na pewno mają od nas znacznie większe doświadczenie. Jeżeli jednak zależy nam bardzo na ustawieniu w konkretnym miejscu jakiegoś elementu, to warto jest o tym wspomnieć już podczas wykonywania wstępnego projektu.

Wyróżnia się aż pięć stref roboczych w kuchni:

  • Strefa zapasów, czyli przede wszystkim lodówka,
  • Strefa przechowywania, czyli szafki na naczynia,
  • Strefa przygotowywania posiłków, czyli blat lub wyspa kuchenne
  • Strefa gotowania, czyli płyta grzewcza i piekarnik
  • Strefa mokra, czyli zlew, zmywarka i kosze na odpady.

W projektowaniu kuchni, a dokładniej w sposobie rozmieszczenia wszystkich tych stref, istotne jest zachowanie zasad ergonomii, czyli właściwej kolejności poszczególnych stref, tak żeby można się było w kuchni poruszać wraz z etapami przygotowywania posiłków. Istotniejsza jest jednak tzw. zasada trójkąta roboczego. Określa ona funkcjonalne ustawienie trzech głównych elementów wyposażenia kuchni, czyli lodówki, zlewozmywaka oraz piekarnika lub płyty grzewczej. Zastosowanie zasady trójkąta roboczego ma na celu wyeliminowanie zbyt dużych odległości pomiędzy kolejnymi etapami przygotowywania posiłków. Idealna kuchnia powinna być zaprojektowana według ciągu technologicznego, tzn. że lodówka powinna być oddalona nie więcej niż 120-210 cm od zmywarki, a z drugiej strony od piekarnika. Taka sama odległość powinna dzielić piekarnik lub płytę grzewczą od zmywarki.

Doświadczeni projektanci wnętrz oraz stolarze znają jeszcze bardzo dużo innych zasad, które umożliwiają zaprojektowanie jak najbardziej funkcjonalnej zabudowy kuchennej. Nie powinno się np. stawiać lodówki obok płyty grzewczej ani obok okna, ponieważ dochodzące promienie słoneczne lub emitowane przez kuchenkę ciepło będzie ją za bardzo nagrzewało. Niezwykle ważne są także takie elementy, jak zachowanie odpowiedniej odległości górnych szafek od blatu roboczego. W tym względzie trzeba jednak zaufać projektantowi i wykonawcy.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.