Artykuł sponsorowany

Przetwory jako naturalne wsparcie dla odporności

Przetwory jako naturalne wsparcie dla odporności

Przetwory nie muszą być nudne! Dzisiejsze przetwory to nie tylko kiszona kapusta, dżem wiśniowy czy konfitura z jabłek. To także naturalne wsparcie dla odporności podane w bardzo atrakcyjnej formie, która zachwyci nawet dzieci. Owoce liofilizowane i pyłek kwiatowy w miodzie, to nowoczesne wydania przetworów, które warto mieć w swoim domu. Dlaczego? Dowiesz się tego z lektury artykułu.

Pyłek kwiatowy w miodzie

O to, czym są nowoczesne przetwory, zapytaliśmy eksperta ze sklepu internetowego Zdrowa Zielona:
Większość z nas słowo przetwory kojarzy z kiszonymi warzywami, np. ogórkami, dżemami, konfiturami czy ketchupem pomidorowym domowej roboty. Jeszcze do niedawna przetwory były sprytnym sposobem na przetrwanie zimy, kiedy w sklepach było mało warzyw i owoców. Obecnie półki sklepowe uginają się od towaru nawet w zimie, ponieważ do Polski sprowadzamy coraz więcej egzotycznych owoców i produktów z innych krajów. To z kolei doprowadziło do powstania przetworów na miarę XXI wieku, tworzonych z wykorzystaniem liofilizowanych owoców, pyłku kwiatowego czy dyni z chili.
Pyłek kwiatowy, zwany inaczej pszczelim, to skarbnica minerałów i witamin, takich jak witaminy z grupy B, witamina C, E, potas, magnez czy wapń. Podanie go dzieciom może jednak stanowić wyzwanie, ze względu na wrodzony sceptycyzm najmłodszych do zdrowych rzeczy i wygląd pyłku. Co innego, gdy pyłek pszczeli zostanie zatopiony w słodkim i pysznym miodzie akacjowym, który przełamie opór nawet najbardziej wybrednego dziecka. Jedna łyżeczka miodu do zimowej herbaty z plasterkiem cytryny czy na kanapkę to najlepszy naturalny suplement, jaki mógł wymyślić człowiek we współpracy z Naturą.

Kwaśne owoce w miodzie

Co to są owoce liofilizowane? To inaczej owoce, które zostały poddane suszeniu. Dzięki temu pozbawione są wody, mają mniejszą objętość, a przy tym zachowany smak i wartości odżywcze. Technologię liofilizacji stosuje NASA w tworzeniu posiłków dla astronautów. My też możemy znaleźć się bliżej gwiazd, gdy w środku zimy do herbaty dodamy owoce liofilizowane w miodzie akacjowym. Miód akacjowy jako łatwo przyswajalne źródło energii pomoże przy zmęczeniu i osłabieniu. Jego lecznicze właściwości sprawiają, że polecany jest również przy bezsenności, problemach ze słabą odpornością, chorobach układu trawiennego, oddechowego czy krążenia. Dodatek owoców to zastrzyk witamin i lekko kwaśny smak, który dobrze połączy się ze słodyczą miodu i przywoła wspomnienie słonecznego lata. Do wyboru mamy klasyczne maliny w miodzie, z dodatkiem pomarańczy i cytryny czy  cytryny i imbiru. A dla amatorów słodkich owsianek na śniadanie powstały maliny w miodzie z wiórkami kokosowymi. Jeśli jednak nie lubimy malin, nic straconego. Dostępna jest również liofilizowana czarna porzeczka w miodzie, wiśnie w miodzie i żurawina w miodzie. Kto powiedział, że przetwory muszą być nudne?

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.