Przetwory jako naturalne wsparcie dla odporności
Przetwory nie muszą być nudne! Dzisiejsze przetwory to nie tylko kiszona kapusta, dżem wiśniowy czy konfitura z jabłek. To także naturalne wsparcie dla odporności podane w bardzo atrakcyjnej formie, która zachwyci nawet dzieci. Owoce liofilizowane i pyłek kwiatowy w miodzie, to nowoczesne wydania przetworów, które warto mieć w swoim domu. Dlaczego? Dowiesz się tego z lektury artykułu.
Pyłek kwiatowy w miodzie
O to, czym są nowoczesne przetwory, zapytaliśmy eksperta ze sklepu internetowego Zdrowa Zielona:Większość z nas słowo przetwory kojarzy z kiszonymi warzywami, np. ogórkami, dżemami, konfiturami czy ketchupem pomidorowym domowej roboty. Jeszcze do niedawna przetwory były sprytnym sposobem na przetrwanie zimy, kiedy w sklepach było mało warzyw i owoców. Obecnie półki sklepowe uginają się od towaru nawet w zimie, ponieważ do Polski sprowadzamy coraz więcej egzotycznych owoców i produktów z innych krajów. To z kolei doprowadziło do powstania przetworów na miarę XXI wieku, tworzonych z wykorzystaniem liofilizowanych owoców, pyłku kwiatowego czy dyni z chili.Pyłek kwiatowy, zwany inaczej pszczelim, to skarbnica minerałów i witamin, takich jak witaminy z grupy B, witamina C, E, potas, magnez czy wapń. Podanie go dzieciom może jednak stanowić wyzwanie, ze względu na wrodzony sceptycyzm najmłodszych do zdrowych rzeczy i wygląd pyłku. Co innego, gdy pyłek pszczeli zostanie zatopiony w słodkim i pysznym miodzie akacjowym, który przełamie opór nawet najbardziej wybrednego dziecka. Jedna łyżeczka miodu do zimowej herbaty z plasterkiem cytryny czy na kanapkę to najlepszy naturalny suplement, jaki mógł wymyślić człowiek we współpracy z Naturą.
Kwaśne owoce w miodzie
Co to są owoce liofilizowane? To inaczej owoce, które zostały poddane suszeniu. Dzięki temu pozbawione są wody, mają mniejszą objętość, a przy tym zachowany smak i wartości odżywcze. Technologię liofilizacji stosuje NASA w tworzeniu posiłków dla astronautów. My też możemy znaleźć się bliżej gwiazd, gdy w środku zimy do herbaty dodamy owoce liofilizowane w miodzie akacjowym. Miód akacjowy jako łatwo przyswajalne źródło energii pomoże przy zmęczeniu i osłabieniu. Jego lecznicze właściwości sprawiają, że polecany jest również przy bezsenności, problemach ze słabą odpornością, chorobach układu trawiennego, oddechowego czy krążenia. Dodatek owoców to zastrzyk witamin i lekko kwaśny smak, który dobrze połączy się ze słodyczą miodu i przywoła wspomnienie słonecznego lata. Do wyboru mamy klasyczne maliny w miodzie, z dodatkiem pomarańczy i cytryny czy cytryny i imbiru. A dla amatorów słodkich owsianek na śniadanie powstały maliny w miodzie z wiórkami kokosowymi. Jeśli jednak nie lubimy malin, nic straconego. Dostępna jest również liofilizowana czarna porzeczka w miodzie, wiśnie w miodzie i żurawina w miodzie. Kto powiedział, że przetwory muszą być nudne?Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana