Rodzaje opakowań wykorzystywanych w branży gastronomicznej
Opakowania to nieodzowny element wielu produktów. W pewnych przypadkach bez ich stosowania nie byłaby możliwa sprzedaż towaru. Opakowania nie tylko chronią, ale też ułatwiają transport artykułów. Są również doskonałym nośnikiem informacji. Szczególnie duże zapotrzebowanie na tego typu wyroby istnieje w przemyśle spożywczym oraz szeroko pojętej branży gastronomicznej. Sprawdźmy zatem jakie rodzaje opakowań są najczęściej stosowane w gastronomii?
Które opakowania wykorzystuje się w gastronomii?
Gastronomia jako branża dostarczająca jedzenie potrzebuje opakowań, które są dopuszczone do kontaktu z żywnością. Opakowania takie muszą być przede wszystkim funkcjonalne, gdyż w gastronomii mamy do czynienia z produktami o różnych formach, od płynnych np. kawa, herbata, zupy, sosy, napoje zimne, aż po dania o konsystencji bardziej stałej m.in. pizza, dania mięsne, pierogi, frytki itp. Przeważająca część opakowań stosowanych w gastronomii wykorzystywana jest do pakowania produktów na wynos. Dlatego też prócz funkcjonalności muszą być one bardzo wytrzymałe. Rodzaje tych opakowań przybliża ekspert firmy LOGIPACK HORECA SERVICE specjalizującej się w sprzedaży i personalizacji opakowań gastronomicznych:
Opakowania wykorzystywane przez gastronomię można podzielić na kilka typów. Pierwszy to te, których używa się do dań i napojów o płynnej konsystencji. W tym przypadku najczęściej mamy do czynienia z kubkami na napoje gorące i zimne oraz różnego rodzaju miseczkami do zup, sosów, czy tzw. Dań jednogarnkowych np. bigos, gulasz, leczo itp. Kolejnym rodzajem opakowań gastronomicznych są pojemniki na dania o bardziej zwartej konsystencji. Zazwyczaj posiadają one kilka przegródek, dzięki czemu są idealne do pakowania zestawów obiadowych zawierających oprócz dania głównego dodatki np. frytki lub ziemniaki czy surówki. Trzeci typ bardzo popularnych opakowań to kartony. Najczęściej są one wykorzystywane do transportu pizzy oraz ciast.
Czym powinny charakteryzować się opakowania gastronomiczne?
Opakowania stosowane w gastronomi prócz praktyczności i wytrzymałości powinny odznaczać się jeszcze właściwościami zwiększającymi ich funkcjonalność. Jedną z nich jest termoizolacyjność. To ona zapewnia transportowanym daniom odpowiednią temperaturę, co w przypadku jedzenia odgrywa kluczową rolę. O parametrach termoizolacyjności decydują materiały, z jakich opakowania zostały wyprodukowane. Niekwestionowanym liderem w utrzymywaniu ciepła przewożonych potraw są opakowania gastronomiczne wykonane ze styropianu. Potrafią one utrzymać odpowiednią temperaturę transportowanego dania nawet przez kilkadziesiąt minut. Z tego powodu doskonale zdają egzamin w przypadku lokali serwujących dania na wynos. Warto zwrócić uwagę na szeroki wybór opakowań styropianowych, co umożliwia zakup asortymentu zgodnego z potrzebami prowadzonej działalności. Podobnymi parametrami izotermicznymi cechują się opakowania z tworzyw sztucznych. Szczególnie popularne są praktyczne pojemniki do zgrzewu. Zapewniają one pełną szczelność przewożonych potraw, a dodatkowo mogą być stosowane w kuchenkach mikrofalowych. Opakowania gastronomiczne sprawdzają się także jako nośnik informacji. Dlatego coraz częściej lokale gastronomiczne zamawiają opakowania personalizowane z reklamą swoich usług.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana