Rodzaje wózków ze stali nierdzewnej
Trudno wyobrazić sobie wyposażenie przestrzeni gastronomicznej bez mebli ze stali nierdzewnej. Solidna, elegancka, łatwa w utrzymaniu czystości stal pozwala na realizację rozmaitych projektów związanych z usługami cateringowymi. Dlatego w restauracjach czy na stołówkach powszechnie obecne są wózki wykonane z tego nierdzewnego materiału. Poznaj ich charakterystykę i rodzaje.
Wózki ze stali nierdzewnej są stosowane w lokalach gastronomicznych do serwowania posiłków, jak również do segregowania zabrudzonych naczyń. Stanowią wyposażenie miejsc samoobsługowych oraz tych z obsługą kelnerską. Wielkość oraz typ wózka należy dopasować do charakteru restauracji i liczby obsługiwanych dziennie gości.
Po co są wózki ze stali nierdzewnej?
Wózki ze stali nierdzewnej stanowią niezbędne wyposażenie lokalu gastronomicznego. Na stołówkach czy w jadłodajniach, gdzie panuje samoobsługa, znajdują się na sali. Goście umieszczają w nich tace z brudnymi talerzami. Obsłudze łatwiej jest dzięki temu utrzymać porządek i przetransportować naczynia z sali na zmywak.
Innym zastosowaniem wózków ze stali jest serwowanie dań. Zwłaszcza w eleganckich restauracjach korzystają z nich kelnerzy, aby bezpiecznie dostarczyć całe zamówienie z kuchni do stolika gości.
Wózki wyposażone w koła skrętne są w pełni mobilne, dlatego wytrzymują nawet duże obciążenia i pozwalają dostarczyć je do konkretnego punktu minimalnym nakładem siły. Znacznie usprawniają pracę kelnerów, kucharzy i osób zajmujących się utrzymaniem czystości.
Zalety wózków ze stali
Wózki ze stali nierdzewnej mają wiele zalet, które czynią je najpopularniejszym wyborem osób zarządzających restauracjami. Mają istotną przewagę nad meblami z drewna czy tworzyw sztucznych, ponieważ:
- są wysoce higieniczne, łatwe w utrzymaniu czystości,
- mogą mieć nawet duży, wynoszący 100 kg udźwig,
- mogą zostać zaprojektowane zgodnie z potrzebami zamawiającego (rozmiar, liczba i rozmieszczenie półek),
- mają wyciągane półki, w miejsce których goście restauracji mogą odkładać tace z naczyniami.
Wózki stalowe mogą być zaadaptowane do różnych potrzeb. Oprócz wspomnianego zbierania brudnych naczyń czy rozwożenia zamówień często stanowią także miejsce pokazów barmańskich czy przyrządzania potraw na oczach klienta. Wymagają wówczas dodatkowego doposażenia, np. w butlę gazową czy uchwyty na butelki. Zamówienie konkretnego wózka stalowego możliwe jest bezpośrednio u producenta takiego jak SOMET. Przedsiębiorstwo dostarcza elementy wyposażenia gastronomii, w tym lady transportowe czy zbiorniki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana