Rodzime jadło na talerzu. Polska kuchnia w pigułce
Polacy pokochali kuchnię włoską, która od lat cieszy się u nas niesłabnącą popularnością. Często wybieramy także dania kuchni chińskiej czy arabskiej, jednak od niedawna obserwuje się trend powrotu do tradycji. Polska kuchnia znowu gości zarówno w restauracjach, na salonach, jak i w naszych domach. Przypomnijmy zatem, jakie są jej podstawowe dania. Co czyni ją wyjątkową?
Polska otwiera się na świat nie tylko w dziedzinach takich jak kultura czy nauka, lecz również kulinarnie. Chętnie sięgamy po egzotyczne potrawy kuchni świata, wybierając z menu dziwnie brzmiące nazwy. Warto jednak poznać także własną tradycję, aby wiedzieć, czym charakteryzuje się rodzime jadło i ponownie odkryć zapomniane smaki dzieciństwa.Ogólna charakterystyka
Polska kuchnia jest kuchnią ciężką, w której dominują mięsa oraz dania mączne, czyli różnego rodzaju kluski i placki. Typowe są duże ilości węglowodanów, czyli potrawy zbożowe: kasze, pieczywa, gęste sosy. Warzywa nie są jej podstawą, a raczej dodatkiem. Najbardziej typowe to buraki, kapusta, ogórki oraz rośliny strączkowe: groch, fasola, bób. Wysoka wartość odżywcza oraz możliwość ich przechowywania przez okres zimowy, spowodowały ich zagoszczenie w rodzimym menu. Na kształtowanie się polskiej kuchni wpływ miało przede wszystkim położenie geograficzne kraju, a także przemiany historyczne, w wyniku których Polskę zamieszkiwały różne narody. Wniosły one do naszych kulinarnych tradycji swoje wpływy, dzięki czemu w rodzimych przepisach odnajdujemy elementy kuchni niemieckiej, rusińskiej, tatarsko-tureckiej czy żydowskiej. Jakie są zatem typowe dania?Mięsa
Polacy są jednym z liderów spożycia mięsa w Europie – mówi szef kuchni z warszawskiej restauracji Vivandier – Stanowi ono podstawę naszej rodzimej kuchni i nadal nie potrafimy wyobrazić sobie obiadu bez przysłowiowego schabowego.Kotlet schabowy to król polskich dań. Równie chętnie jemy kotlety mielone. Ponieważ bydło było w Polsce hodowane było głównie dla nabiału, szeroko wykorzystywanego w tradycyjnej kuchni do różnych dań, najchętniej spożywanym mięsem jest wieprzowina oraz drób. Polską specjalnością jest także dziczyzna. Ze względu na duże zalesienie kraju, polowania były tradycyjnie nie tylko formą rozrywki, lecz głównie sposobem dostarczania pożywienia. Króliki, ptactwo, sarny oraz dziki do dzisiaj chętnie goszczą na polskich talerzach. Rodzime jadło, to także podroby. Tradycyjna kuchnia polska zatem to w tej dziedzinie przede wszystkim flaki, kaszanka czy czernina.
Potrawy mączne
Innym typem potraw, będącym podstawą rodzimego jadła, są potrawy mączne. Turyści szczególnie chwalą sobie pierogi z tradycyjnymi nadzieniami, takimi jak mięso, kapusta, ser czy popularne ruskie. Różnego rodzaju kluski: pyzy, kołduny, kopytka, kluski śląskie, pierogi leniwe to także tradycyjne potrawy. Nagromadzenie w polskiej kuchni tylu dań, tworzonych na bazie mąki, czynią ją kuchnią bardzo kaloryczną i sycącą.Przyprawy
Na koniec warto wspomnieć o typowo polskich przyprawach. Sól, czosnek oraz pieprz to podstawa. Gałka muszkatołowa i przyprawy korzenne to kolejne dodatki, którymi doprawia się dania. Ćwikła i chrzan także często goszczą na polskich talerzach. Polska kuchnia nieco różni się w zależności od rejonu kraju, jednak wszędzie jej podstawą jest tradycyjny, dobry smak oraz używanie rodzimych produktów i składników.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana