Rola fermentatora w procesie warzenia piwa
Fermentator jest niezbędny w produkcji domowego piwa. To indywidualne potrzeby decydują o tym, jaką powinien mieć pojemność, z jakiego materiału ma być wykonany czy jaki kształt powinien posiadać. Także czyszczenie fermentatora nie może sprawiać problemów. W procesie warzenia piwa dużą rolę odgrywa doświadczenie, ale także dobór odpowiednich akcesoriów.
Co należy wiedzieć o fermentatorze?
Proces fermentacji to przerobienie cukru na alkohol i dwutlenek węgla. Dlatego też pojemnik fermentacyjny, w którym powstaje piwo, musi być szczelny, odpowiednio duży oraz prosty w czyszczeniu. Fermentatory, które przeznaczone są do domowej produkcji alkoholu, powinny być praktyczne, funkcjonalne, wytrzymałe i oczywiście przystosowane do warunków domowych. Jak tłumaczy ekspert sklepu dla piwowarów Esencje smaku:Wybór fermentatora uzależniony jest od indywidualnych potrzeb i przede wszystkim doświadczenia osoby warzącej piwo.
Dla amatorów najlepsze są fermentatory transparentne
W procesie piwowarskim bardzo ważne jest czuwanie nad produkowanym alkoholem. Doświadczona osoba jest w stanie zauważyć, czy fermentacja przebiega poprawnie, natomiast amator zmuszony jest często sprawdzać zachodzący proces. Zdejmowanie pokrywy skutkuje ulatnianiem się cennych substancji i walorów piwa, dlatego osoby zaczynające swoją przygodę z browarnictwem, powinny posłużyć się fermentatorami transparentnymi. Przezroczysty materiał umożliwia obserwowanie zachodzących procesów bez jego otwierania. Wygodny jest także zbiornik fermentacyjny z przezroczystą pokrywą, w którym możliwe jest sprawdzenie piany. Ponadto przezroczyste naczynia są odporne na odbarwienia mogące pojawiać się przez zetknięcie z substancjami pochodzącymi z owoców.Inne cechy, na które warto zwrócić uwagę
Sprawdzanie objętości płynu umożliwia miarka nadrukowana na pojemniku. Fermentator przede wszystkim służy do fermentacji, jednak stosuje się go także do wysładzania i filtracji. Pojemnik musi posiadać szczelne zamknięcie, aby tlen nie przedostawał się do środka. Natomiast dzięki pokrywce z otworem do zamontowania rurki można mieć kontrolę nad poziomem dwutlenku węgla, który tworzy się w procesie fermentacji. Przy wyborze fermentatora ważny jest także materiał, z którego został wytworzony. Powinien on posiadać atest bezpieczeństwa PZH. Ta informacja jest najlepszym wskaźnikiem tego, że produkt został dopuszczony do kontaktu z żywnością.Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana