Skąd pochodzą food trucki?
Food trucki, wraz z całą kulturą ulicznego jedzenia zyskuje coraz więcej zwolenników. Przystosowane do przygotowywania i serwowania posiłków małe ciężarówki są samowystarczalne. To wyróżnia je na tle innych stoisk gastronomicznych. Właściciele food trucków nie muszą płacić czynszu, co pozwala im oferować wysokiej jakości dania w niższej cenie. Jaka jest historia food trucków?
Skąd wzięły się food trucki w Europie?
Food trucki można spotkać nie tylko w centrach czy modnych dzielnicach dużych miast, ale także na tradycyjnych cotygodniowych targach i imprezach. Oferują znacznie bardziej wyrafinowane dania niż tani fast food. Oferta obejmuje zarówno klasyczne hamburgery i frytki, jak i potrawy kuchni azjatyckiej. Ich popularność opiera się na oryginalności i jakości, którą może gwarantować food truck. Bielsko-Biała to baza food trucka prowadzonego przez finalistę programu Top Chef.
Pierwszy food truck pojawił się w Stanach Zjednoczonych jeszcze przed erą motoryzacji. Przerobiony kryty wóz konny miał oferować posiłki kowbojom i drwalom. Oprócz tego jego zadaniem było zapewnienie opieki medycznej, więc gastronomię uzupełniały leki. Pod koniec XIX wieku wóz znalazł swoich miejskich odpowiedników. Powstały wózki z hot dogami. Pomysł szybkich posiłków przyjął się w otoczeniu uczelni, ponieważ wśród pierwszych konsumentów byli studenci. Rozwiązanie sprawdzało się również w pobliżu placów budowy. Wraz ze wzrostem imigrantów zwiększył się asortyment posiłków sprzedawanych z samochodów. Po II wojnie światowej żołnierze stacjonujący w Niemczech sprowadzili food trucki do Europy.
Dlaczego food trucki zdobyły taką popularność?
Rewolucję rozpoczął wyśmienity szef kuchni Roy Choi, który w 2008 roku zaczął sprzedawać koreańsko-meksykańskie tortille z ciężarówki w Los Angeles. W 2010 roku liczba food trucków osiągnęła najwyższy poziom w historii. Niektóre są tak oblegane, że serwowane produkty wyprzedają się w ciągu kilku godzin. Szczególnym powodzeniem cieszą się jako integralna część alternatywnych festiwali i innych imprez masowych.
Oferują nie tylko fast food, ale także jedzenie wysokiej jakości w przystępnych cenach. Wiele ofert jest wegetariańskich, a nawet wegańskich. Food trucki czerpią również z tradycji regionalnych. Food truck Chefsonwhells oferuje na przykład burgera z oscypkiem. Powstały food trucki dla alergików, a nawet dla osób nietolerujących glutenu, laktozy czy fruktozy. Głodni fani ulicznej kuchni znajdą w menu zupy, dania rybne, Tex Mex, pieczone ziemniaki i domowe frytki.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana