Szafki kelnerskie na sztućce do restauracji
Restauracja czy kawiarnia to lokal, w którym ogromną rolę odgrywa porządek oraz szybkość działania – nieradzącego sobie w jakikolwiek sposób z zamówieniami obiektu klienci będą po prostu unikać. Z drugiej strony przestrzeń gastronomiczna, gdzie wszystko ma swoje miejsce i czas, a serwowane posiłki i napoje zachwycają smakiem, szybko zyska szerokie grono zwolenników. Czymś, co zdecydowanie pomaga w znakomitej organizacji pracy, są szafki kelnerskie, z jakimi zapewne nie raz się już spotkaliśmy. Zapraszamy do lektury tekstu, poświęconego właśnie nim.
Mebel, jakim będziemy się tutaj zajmować oprócz bycia pomocnym z czysto praktycznego punktu widzenia akcesorium, pełni także funkcję dekoracyjną. Zwłaszcza gdy zostanie wykonany z pięknego litego drewna najwyższej jakości, według skupiającego się na detalach projektu. Prowadząc jeden z lokali, w których sprzęt taki okazuje się niezbędny warto rozejrzeć się za najlepszymi producentami na rynku, docenionymi przez szerokie grono wcześniejszych klientów. Przykładem profesjonalnej firmy meblarskiej, która może poszczycić się doskonałą opinią, będzie pochodzący z pomorza zakład stolarski KONAR.
Pomocnik kelnerski
Szafka kelnerska ze względu na swą olbrzymią przydatność bywa określana mianem "pomocnika". Na jej półkach można przechowywać pewne elementy zastawy oraz bielizny stołowej, które podczas całego dnia są w ciągłym niemal obiegu. Dlatego też niezwykle ważne jest odpowiednie ustawienie jej wewnątrz pomieszczenia – w taki sposób, by przyspieszała całą pracę, nie stojąc jednocześnie na przeszkodzie przechodzącym klientom. Za wszystkim tym stoi zamysł, by podczas bieżących przygotowań wokół stolików, kelnerki i kelnerzy nie pokonywali za każdym razem długiej drogi prowadzącej do kuchni, a zamiast tego mogli w razie potrzeby mieć prędki dostęp do najpotrzebniejszych przedmiotów. Dodatkowo, pewnym udogodnieniem dla pracowników – gdy tylko nastanie dobry moment na zmianę aranżacji – będą kółka, jakie czasem montuje się na spodzie takiego sprzętu.
Budowa szafki
Przechodząc do budowy owego mebla, przypominać może on nieco rozwiązania stosowane w domach – szafki stojące w kuchni lub salonie – choć zdecydowaną większość jego konstrukcji stanowi część otwarta. Kilka wyściełanych materiałem przegródek znakomicie przydaje się do segregowania różnego rodzaju sztućców. Półki oraz szuflady mogą zaś posłużyć za miejsce, w którym znajdować się będą talerze, filiżanki, szklanki, czy też popielniczki i tace. To zdecydowanie dobra lokalizacja także dla menu, jak również przyprawników i serwetek. Idąc dalej, świeże obrusy da się bez problemu ukryć za zamykanymi drzwiczkami, podobnie jak większe gabarytowo wyposażenie, nie mieszące się gdzie indziej – wiedzmy, że niektóre akcesoria ze względu na higienę nie powinny być bowiem odkryte.
Dbanie o porządek
Zasadą, jaka obowiązuje niezależnie od tego, co dokładnie i w jakiej kolejności trzyma się w takim pomocniku – to przecież kwestia typowo subiektywna – jest utrzymywanie nieskazitelnego wręcz porządku. Nie wolno na szafce kelnerskiej składować brudnych naczyń oraz odpadów (na przykład pustych opakowań i butelek), a także gromadzić w jej obrębie zbyt dużej ilości przedmiotów. Wszystko to nie tylko przeszkadzać będzie w pracy, ale w sposób istotny zniechęci gości do złożenia kolejnej wizyty. Ponadto, należy pamiętać o systematycznym uzupełnianiu niezbędnych przyborów, ponieważ jak już wspominaliśmy, cała idea posiadania owego mebla opiera się na jego wysokiej praktyczności – pusty nikomu do niczego się nie przyda.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana