Artykuł sponsorowany

W jaki sposób transportować warzywa i owoce?

W jaki sposób transportować warzywa i owoce?

Wysoka wrażliwość i ograniczona czasowo przydatność do spożycia świeżych owoców i warzyw sprawia, że transport takich produktów żywnościowych jest bardzo trudnym wyzwaniem logistycznym. Do najważniejszych zadań dostawców na etapie planowania transportu należy zapewnienie towarom właściwych warunków przewozu i jego realizacja w możliwe najkrótszym czasie.

Warunki transportu owoców i warzyw

Świeże owoce i warzywa charakteryzują się niską podatnością transportową. Mówiąc prościej, towary żywnościowe z tej grupy są szczególnie narażone na zniszczenie podczas przewozu, co wynika z ich wrażliwości na czynniki środowiskowe, takie jak chociażby temperatury, wilgoć czy światło słoneczne – wyjaśnia nasz rozmówca z Fruits & Vegetables Group. Nie bez wpływu na trwałość produktów rolnych jest atmosfera, czyli skład gazowy otoczenia oraz cyrkulacja powietrza, które wpływają na przebieg procesów w komórkach roślinnych.

Rosnący popyt na świeże płody rolne sprawia, że wciąż więcej owoców i warzyw podróżuje na coraz większe odległości. Jednocześnie rosną wymagania konsumentów odnośnie jakości towarów, zaostrzane są też regulacje dotyczące bezpieczeństwa żywności. W Polsce i w całej UE obowiązują rygorystyczne przepisy odnośnie warunków termicznych dla warzyw i owoców na każdym etapie łańcucha dostaw. W efekcie zasadą w transporcie owoców i warzyw stało się zachowywanie łańcucha chłodniczego, czyli utrzymywanie stałej, określonej temperatury od momentu zbioru plonów do chwili dostarczenia ich ostatecznemu nabywcy. Dzięki wykorzystaniu nowoczesnego wyposażenia chłodniczego świeże warzywa i owoce mogą być bezpiecznie transportowane nawet na bardzo duże odległości różnymi środkami transportu drogą lądową, morską i powietrzną.

Transport w atmosferze kontrolowanej

W naturalnej atmosferze zawartość tlenu wynosi około 21%. Dla spowolnienia procesów fizjologicznych i biochemicznych, które prowadzą do dojrzewania i przejrzewania świeżych produktów roślinnych, wskazane jest obniżenie zawartości tlenu oraz tlenku węgla w otoczeniu. Optymalne wartości składu atmosfery ustalane są indywidualnie dla poszczególnych gatunków warzyw i owoców.

Technologię atmosfery kontrolowanej, czyli sztucznego wytwarzania środowiska gazowego, wykorzystuje się od dawna w przechowalnictwie owoców i warzyw. Do efektów jej stosowania zaliczamy nie tylko przedłużenie przydatności tych produktów do spożycia, ale też zachowanie ich walorów smakowych i wizualnych oraz zwiększenie odporności na choroby fizjologiczne. Obecnie również transport świeżych produktów rolnych odbywa się w szczelnych komorach i kontenerach chłodniczych, wyposażonych w urządzenia do wytwarzania i utrzymywania składu atmosfery. Szczegółowe wymagania dla urządzeń transportowych do przewozu owoców i warzyw opisuje międzynarodowa umowa ATP.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.