W jakie witaminy obfituje jeżyna wielkoowocowa?
Jeżyna wielkoowocowa to roślina, która obfituje w duże, soczyste i słodkie owoce o ciemnogranatowym kolorze. Doskonale nadają się one zarówno do spożywania na surowo, jak i świetnie sprawdzają do robienia deserów, soków, dżemów, nalewek i win. Oprócz tego różne odmiany jeżyny charakteryzują się cennymi właściwościami prozdrowotnymi. Jakie witaminy i minerały zawierają owoce jeżyny wielkoowocowej? Sprawdźmy!
Jakie witaminy zawiera jeżyna wielkoowocowa?
Jeżyny to bogate źródło niemal wszystkich witamin. Przede wszystkim witaminy C, która jest niezbędna do produkcji kolagenu w kościach i naczyniach krwionośnych. Jej regularne dostarczanie pod postacią jeżyn może zatem wzmocnić odporność organizmu oraz komórek krwionośnych. Ponadto witamina C działa podobnie jak przeciwutleniacze, co oznacza, że zwalcza wolne rodniki odpowiedzialne za rozwój wielu poważnych chorób.
Sadzonki jeżyn wielkoowocowych dostępne w Gospodarstwie Ogrodniczym Szetyńscy obfitują w owoce o wysokiej zawartości witaminy A, która wraz z witaminą C zmniejsza ryzyko rozwoju zwyrodnienia plamki żółtej. Witamina A pozytywnie wpływa także na proces widzenia i pomaga w zachowaniu prawidłowego stanu skóry, włosów i paznokci.
Owoce jeżyny są również bogate w witaminę K, odpowiedzialną za krzepnięcie krwi, a tym samym wzmacnianie układu sercowo-naczyniowego i zapobieganie pękaniu naczyń krwionośnych. Wykazuje ona dodatkowo właściwości antybakteryjne, przeciwbólowe i przeciwzapalne.
Jakie jeszcze właściwości zdrowotne mają owoce jeżyny?
Jeżyna wielkoowocowa to źródło antyoksydantów i przeciwutleniaczy, która na tle innych owoców wyróżnia się najwyższą zawartością polifenoli. W rezultacie przyczyniają się one do niszczenia wolnych rodników w organizmie, które biorą udział w powstawaniu komórek nowotworowych, chorób neurodegeneracyjnych lub schorzeń układu sercowo-naczyniowego. Co ciekawe, przeciwutleniacze mają duże znaczenie dla wzmocnienia funkcji poznawczych, takich jak pamięć, koncentracja i poprawa jakości snu.
Jeżyny wielkoowocowe mają niski indeks glikemiczny, dzięki czemu mogą być bezpiecznie spożywane przez diabetyków. Są również bogate w błonnik, który ogranicza wchłanianie niezdrowych tłuszczów do organizmu oraz pozwala utrzymać prawidłowy poziom cukru we krwi.
Warto dodatkowo wspomnieć tym, że owoce jeżyny stanowią cenne źródło potasu i magnezu, regulujących ciśnienie krwi i wzmacniających układ krwionośny. W owocach znajdziemy także dużą ilość wapnia i fosforu, które w połączeniu wspierają pracę całego układu nerwowego.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana