Witryny chłodnicze dla gastronomii
W branży gastronomicznej, oprócz doskonałego smaku serwowanych potraw, liczy się również ich estetyczne wyeksponowanie. Smakowicie prezentujące się desery czy sałatki są najlepszą reklamą, na jaką może pozwolić sobie lokal gastronomiczny. Aby się to udało, muszą zostać odpowiednio zaprezentowane – tak, aby przykuć wzrok gości. Najpiękniejsze zdjęcie w menu nie zastąpi widoku dań w witrynie chłodniczej.
Oprócz walorów estetycznych, witryny spełniają również funkcje praktyczne. Pozwalają na przechowywanie w warunkach chłodniczych potraw o krótkiej przydatności do spożycia. Witryny chłodnicze są często spotykane w stołówkach, kawiarniach, barach sałatkowych oraz restauracjach samoobsługowych. Pozwalają na sprzedaż od ręki przygotowanych wcześniej dań.
Jakie są rodzaje witryn
Charakterystyka tych urządzeń chłodniczych zależy od ich przeznaczenia, czyli tego, jaki rodzaj żywności będzie w nich przechowywany. Inne witryny znajdziemy w kawiarni, a inne w barze szybkiej obsługi. Popularnym typem są witryny sałatkowe, które pozwalają między innymi na to, by sprzedawca lub konsument mógł nałożyć potrawę bezpośrednio na talerz. Mogą być to urządzenia różnego kształtu i wielkości. Niektóre z nich pozwalają na dostęp z każdej strony, co jest praktycznym rozwiązaniem, ponieważ ułatwia wielu osobom korzystanie z witryny jednocześnie.
W niewielkich lokalach dobrze sprawdzą się witryny chłodnicze ustawiane bezpośrednio w miejscu wydawania posiłków. Mieszczą niewielką ilość potraw, jednak pozwalają na ich dobre wyeksponowanie. Takie rozwiązania są popularne w małych kawiarniach, które oferują wypieki i desery.
Niektóre witryny są wyposażone w kółka, co sprawia, że są idealnym rozwiązaniem do barów typu fast – food otwieranych w sezonie letnim na świeżym powietrzu. Takie urządzenia są lekkie, łatwe w przewożeniu oraz zawierają wbudowany agregat, co pozwala na korzystanie z nich bez stałego podpięcia do gniazdka elektrycznego.
Zalety korzystania z witryny chłodniczej
Lady i witryny są bardzo popularnym elementem wyposażenia lokali gastronomicznych. Co powoduje, że tak dobrze się tam sprawdzają? Specjalista z firmy FRIGO SYSTEM uważa, że ma na to wpływ wszechstronność ich zastosowania. Te urządzenia przede wszystkim ułatwiają przechowywanie gotowych dań w zalecanych warunkach, a ponadto dania są odpowiednio wyeksponowane, co zachęca konsumentów do ich spróbowania.
Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów witryn, dlatego nawet najmniejszy lokal może pozwolić sobie na ustawienie jej w swoim wnętrzu. To jedno z najczęściej kupowanych akcesoriów wyposażenia gastronomii.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana