Właściwości syropu glukozowego
Syrop glukozowy to produkt, który jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Posiada bowiem wiele właściwości, które korzystnie wpływają na smak, zapach oraz wygląd wyrobów spożywczych. Ponadto pełni ważną rolę w procesie suszenia rozpyłowego. Z naszego artykułu dowiesz się, jakie dokładnie właściwości posiada syrop glukozowy oraz w jakim celu jest stosowany?
Syrop glukozowy – charakterystyka
Termin syrop glukozowy zna niemal każdy z nas. A czy wiemy, z jakich surowców jest produkowany, jak wygląda i jakie posiada właściwości fizyczne? Te informacje już nie są tak powszechne. Syrop glukozowy zazwyczaj wytwarzany jest w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi, która jest polimerem zbudowanym z glukozy. Do produkcji syropu najczęściej wykorzystuje się skrobię, pochodzącą z pszenicy, kukurydzy bądź ziemniaków. Jego smak jest słodki, jednakże mniej niż smak popularnego cukru z buraków cukrowych. Syrop glukozowy charakteryzuje się dużą gęstością, która się zmniejsza wraz ze wzrostem temperatury.Właściwości i zastosowanie syropu glukozowego
Znaczenie syropu glukozowego w przemyśle spożywczym jest ogromne. Pełni on bowiem wiele ważnych ról w procesach produkcyjnych. Występuje jako czynnik wiążący i zmieniający strukturę surowców, wykorzystywanych do produkcji artykułów spożywczych. Dalej – skleja składniki, spulchnia konsystencję produktów oraz sprawia, że ich termin ważności do spożycia się wydłuża. Ponadto dzięki syropowi glukozowemu można osiągnąć efekt ograniczenia wzrostu kryształków lodu w trakcie procesu mrożenia. Wynika to z faktu, iż syrop przeciwdziała zachodzeniu krystalizacji. Jak wyjaśnia nasz rozmówca, specjalista z firmy Holger Food produkującej syrop glukozowy:Dzięki właściwościom, jakie posiada, syrop glukozowy wykorzystywany jest szeroko w produkcji takich artykułów spożywczych jak pieczywo czy wyroby cukiernicze, które m.in. spulchnia. Świetnie się sprawdza także jako składnik dżemów oraz powideł. Tutaj wpływa przede wszystkim na konsystencję produktów. Przy produkcji lodów zaś wykorzystuje się właściwości krystalizacyjne syropu. W przypadku soków oraz napojów z kolei właściwości m.in. smakowe oraz konserwacyjne. Syrop glukozowy stosuje się również w produktach mlecznych.Oprócz wyżej wymienionych zastosowań syrop glukozowy pełni jeszcze jedną, równie ważną rolę. Mianowicie stosowany jest jako uniwersalny nośnik w procesie technologicznym, jakim jest suszenie rozpyłowe. Suszenie rozpyłowe to technika, która jest wykorzystywana do suszenia trzech grup produktów: napojów typu instant, produktów pochodzenia mikrobiologicznego oraz soków owocowych. Dzięki syropowi glukozowemu uzyskuje się m.in. różnorodne barwniki oraz aromaty.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana