Artykuł sponsorowany

Właściwości syropu glukozowego

Właściwości syropu glukozowego

Syrop glukozowy to produkt, który jest powszechnie stosowany w przemyśle spożywczym. Posiada bowiem wiele właściwości, które korzystnie wpływają na smak, zapach oraz wygląd wyrobów spożywczych. Ponadto pełni ważną rolę w procesie suszenia rozpyłowego. Z naszego artykułu dowiesz się, jakie dokładnie właściwości posiada syrop glukozowy oraz w jakim celu jest stosowany?

Syrop glukozowy – charakterystyka

Termin syrop glukozowy zna niemal każdy z nas. A czy wiemy, z jakich surowców jest produkowany, jak wygląda i jakie posiada właściwości fizyczne? Te informacje już nie są tak powszechne. Syrop glukozowy zazwyczaj wytwarzany jest w procesie enzymatycznej hydrolizy skrobi, która jest polimerem zbudowanym z glukozy. Do produkcji syropu najczęściej wykorzystuje się skrobię, pochodzącą z pszenicy, kukurydzy bądź ziemniaków. Jego smak jest słodki, jednakże mniej niż smak popularnego cukru z buraków cukrowych. Syrop glukozowy charakteryzuje się dużą gęstością, która się zmniejsza wraz ze wzrostem temperatury.

Właściwości i zastosowanie syropu glukozowego

Znaczenie syropu glukozowego w przemyśle spożywczym jest ogromne. Pełni on bowiem wiele ważnych ról w procesach produkcyjnych. Występuje jako czynnik wiążący i zmieniający strukturę surowców, wykorzystywanych do produkcji artykułów spożywczych. Dalej – skleja składniki, spulchnia konsystencję produktów oraz sprawia, że ich termin ważności do spożycia się wydłuża. Ponadto dzięki syropowi glukozowemu można osiągnąć efekt ograniczenia wzrostu kryształków lodu w trakcie procesu mrożenia. Wynika to z faktu, iż syrop przeciwdziała zachodzeniu krystalizacji. Jak wyjaśnia nasz rozmówca, specjalista z firmy Holger Food produkującej syrop glukozowy:
Dzięki właściwościom, jakie posiada, syrop glukozowy wykorzystywany jest szeroko w produkcji takich artykułów spożywczych jak pieczywo czy wyroby cukiernicze, które m.in. spulchnia. Świetnie się sprawdza także jako składnik dżemów oraz powideł. Tutaj wpływa przede wszystkim na konsystencję produktów. Przy produkcji lodów zaś wykorzystuje się właściwości krystalizacyjne syropu. W przypadku soków oraz napojów z kolei właściwości m.in. smakowe oraz konserwacyjne. Syrop glukozowy stosuje się również w produktach mlecznych.
Oprócz wyżej wymienionych zastosowań syrop glukozowy pełni jeszcze jedną, równie ważną rolę. Mianowicie stosowany jest jako uniwersalny nośnik w procesie technologicznym, jakim jest suszenie rozpyłowe. Suszenie rozpyłowe to technika, która jest wykorzystywana do suszenia trzech grup produktów: napojów typu instant, produktów pochodzenia mikrobiologicznego oraz soków owocowych. Dzięki syropowi glukozowemu uzyskuje się m.in. różnorodne barwniki oraz aromaty.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.