Artykuł sponsorowany

Z czego oczyszcza się zboża dostarczane od kombajnu? 

Z czego oczyszcza się zboża dostarczane od kombajnu? 

Ziarno zbierane wprost z pola przez kombajny jest zanieczyszczone, przed suszeniem i dalszą obróbką należy więc poddać je procesowi oczyszczania, by pozbyć się niechcianych elementów. Celem jest uzyskanie możliwie najczystszego, jednorodnego materiału podstawowego, spełniającego wymagania jakościowe stawiane przez skupy zbóż. Sprawdzamy, jakie zanieczyszczenia najczęściej pojawiają się w zbożach.

Zanieczyszczenia użyteczne obecne w zbożach 

W zebranym zbożu, oprócz samego ziarna, znajduje się zawsze sporo zanieczyszczeń – to zupełnie naturalne i niemożliwe do uniknięcia. Zanieczyszczenia dzielimy na użyteczne i nieużyteczne. Te pierwsze, jak sama nazwa wskazuje, mogą jeszcze zostać wykorzystane na przykład na pasze. Zaliczamy do nich:

  • poślad, czyli ziarna niedorozwinięte, zbyt małe,
  • ziarno spleśniałe,
  • ziarno porośnięte z widocznymi oznakami skiełkowania,
  • ziarno zbutwiałe,
  • ziarno uszkodzone mechanicznie (w więcej niż 50 procentach),
  • ziarno uszkodzone przez szkodniki,
  • ziarno zielone, niedojrzałe,
  • ziarno z odsłoniętym bielmem mącznym,
  • ziarno innego gatunku zboża.

Dla młynów jakość i czystość zboża ma kluczowe znaczenie. Ziarna ocenia się w specjalistycznym laboratorium, by zyskać pewność, że spełniają one najwyższe wymagania. Jednym z parametrów jakościowych jest obecność zanieczyszczeń, która ogółem nie powinna przekraczać 12 procent masy zboża. Dopuszczalna jest nieco większa zawartość zanieczyszczeń użytecznych niż nieużytecznych – te muszą być ograniczone do minimum – podkreśla specjalista z mazowieckiej firmy Jakpol zajmującej się między innymi produkcją mąki żytniej i pszennej.

Zanieczyszczenia nieużyteczne 

Obecne w zbożu zanieczyszczenia nieużyteczne można podzielić na cztery główne kategorie. Do pierwszej z nich należą zanieczyszczenia mineralne: piasek, grudki ziemi, kamienie, metale, szkło o średnicy większej niż 1 milimetr. Druga obejmuje zanieczyszczenia organiczne, czyli słomę, plewy, łuski, części kłosa, łodygi, nasiona i części zielone chwastów oraz innych roślin nieszkodliwych dla zdrowia, a także nasiona roślin uprawnych niekłosowych.

Zanieczyszczenia szkodliwe dla zdrowia, w tym nasiona niektórych chwastów, odchody gryzoni, martwe szkodniki i owady, pasożyty takie jak kąkol polny, życica roczna czy sporysz zaliczamy do kategorii trzeciej. Ostatnią, czwartą, tworzą wszelkie pozostałe zanieczyszczenia, które przesiewają się przez sito o średnicy oczek wynoszącej 1 milimetr.

Oczyszczanie zboża 

Zanieczyszczenia organiczne wpływają na podniesienie średniej wilgotności masy ziarna i mogą stać się przyczyną rozpoczęcia niekorzystnych zmian biochemicznych, które obniżają jakość zboża. Należy się ich więc bezwzględnie pozbyć przed zmagazynowaniem ziarna lub dostarczeniem go do punktu skupu płodów rolnych.

Na szczęście współczesne maszyny do czyszczenia płodów rolny pozwalają szybko i skutecznie oddzielić dobre ziarno od zanieczyszczeń, wykorzystując różnice w poszczególnych cząstkach składających się na mieszaninę ziarnistą. Pożądany stopień czystości ziarna zależy od jego finalnego przeznaczenia.

form success Dziękujemy za ocenę artykułu

form error Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.