Zastosowanie lad chłodniczych
Mięsa, ryby, nabiał, owoce, warzywa, świeże soki oraz wiele innych produktów spożywczych wymaga specjalnych warunków przechowywania. W celu zapewnienia odpowiedniej temperatury towarom o ograniczonej trwałości w sklepach spożywczych stosuje się różnego rodzaju meble chłodnicze w tym m.in. regały, szafy i interesujące nas w niniejszym tekście lady. Przyjrzyjmy się im bliżej.
Lady chłodnicze w sklepach spożywczych
Lady chłodnicze, nazywane też witrynami chłodniczymi, przeznaczone są do przechowywania i eksponowania towarów w sklepach spożywczych, mięsnych oraz w cukierniach. Tego rodzaju meble chłodnicze występują w różnych modelach, a wybór odpowiedniego typu urządzenia uzależniony jest od profilu działalności danego sklepu oraz sposobu sprzedaży; inna konstrukcja lady chłodniczej sprawdzi się w sklepie samoobsługowym, inna w sytuacji, gdy klienci obsługiwani są przez zatrudniany personel.
W obrocie handlowym żywnością obowiązują bardzo surowe zasady higieny. Dlatego podczas sprzedaży świeżych wyrobów mięsnych czy ryb dla zachowania czystości towarów stosuje się lady z wysoką szybą od strony sklepu, a wybrany przez klienta towar odmierza i pakuje sprzedawca. Z kolei w przypadku produktów hermetycznie pakowanych możliwa jest samoobsługa, więc tego typu produkty mogą być eksponowane w ogólnodostępnych, otwartych witrynach lub w lodówkach z szybami rozsuwanymi – mówi specjalista z firmy Szmyt, zajmującej się m.in. serwisem lad chłodniczych.
Lady chłodnicze w lokalach gastronomicznych
Jednak witryny chłodnicze znajdują zastosowanie nie tylko w sklepach, ale również w lokalach gastronomicznych. Do restauracji, barów szybkiej obsługi (np. popularne kebaby), cukierni czy lodziarni przeznaczone są lady z wysoką szybą, zabezpieczającą przed dostępem gości. W takich miejscach lada chłodnicza pozwala nie tylko zachować świeżość produktów, ale też eksponować je w atrakcyjny sposób, zachęcając klientów do zakupu. W przypadku lokali z ciepłymi daniami, w ladach chłodniczych przechowywane są gotowe sałatki i warzywa, będące dodatkami do głównych dań — goście restauracji mają dzięki temu możliwość ocenić ich świeżość. Z kolei w cukierniach stosowanie przeszklonych lad chłodniczych jest absolutną koniecznością; dzięki nim klienci mają możliwość wyboru i wskazania interesujących ich produktów. Do przechowywania i eksponowania słodkości w lodziarniach służą specjalne witryny chłodnicze o bardzo dużych mocach.
Obecnie na rynku dostępny jest szeroki wybór mebli chłodniczych. Wybierając ladę chłodniczą do sklepu lub gastronomii, trzeba pamiętać nie tylko o dopasowaniu jej wymiarów i wyglądu do warunków lokalowych, ale przede wszystkim o doborze odpowiedniej mocy urządzenia, zakresów temperaturowych i wilgotności. Szalenie ważny jest też prawidłowy montaż i późniejsza eksploatacja urządzeń chłodniczych, obejmująca przeglądy techniczne oraz profesjonalny serwis w razie wystąpienia jakichkolwiek usterek.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana